جعبه آتش نشانی یکی از ابزارهای پیشگیری در مقابل حریق در ساختمانهای مختلف (مسکونی، اداری، تجاری و صنعتی) است و استفاده از تجهیزات اطفا حریق | Fire Fighting equipment بسیار حائز اهمیت است.
جعبه آتشنشانی | Fire Box محلی برای نگهداری تجهیزات اطفا حریق | Fire Fighting equipment هستند. این جعبهها بسیار مستحکم و کاربردی هستند ، آنها باعث میشوند که هنگام شروع حریق ، برای یافتن ابزارهایی جهت کنترل حریق دچار سردرگمی نشویم.
وظیفه اصلی جعبه آتشنشانی | Fire Box تامین محلی ایمن و مشخص برای ابزارهای مختلف اطفای حریق است. این ابزارها هم شامل ابزارهای اولیه برای استفاده از افراد عادی و آموزش ندیده و هم ابزارهای حرفه ای با قابلیت های بیشتر برای استفاده از آتش نشان های مجرب می شوند.
حضور جعبه آتشنشانی | Fire Box در هر بنا و فضا، حس ایمنی، اطمینان و آرامش خاطر به انسان القا میکند. همچنین استفاده از المان های زیبا در طراحی جعبه های آتش نشانی منجر به افزایش جذابیت های بصری در ابنیه مختلف نیز می گردد.
همچنین جعبه آتشنشانی | Fire Box ، مورد تایید سازمان آتش نشانی تهران – اصفهان – مشهد و سازمان آتشنشانی سایر استان های ایران است .
جعبه آتش نشانی چیست؟
جعبه آتش نشانی | Fire Box بهترین تجهیز برای اطفاء حریق در ساختمان های مسکونی و اداری و واحدهای صنعتی و انبارهای کالا و غیره می باشد.
جعبه های آتش نشانی همانطور که از نام آن پیداست محفظه های است جهت نگهداری سیستم های اطفاء حریق که درون آنها معمولاً قرقره و شیلنگ آتش نشانی ، کپسول های آتش نشانی ، شیر آلات و کوپلینگ آتش نشانی ، قرقره و شیلنگ های هوزریلی ، قرقره و شیلنگ برزنتی قرار می گیرند.
این جعبه ها پس از کپسول های آتش نشانی جزو اولین تجهیزات اطفا حریق | Fire Fighting equipment در لحظات اولیه کشف حریق است.
با کارکرد بسیار حیاتی خود ضمن پاک سازی فضای محیط از دود و حرارت حریق، تسریع در خاموش کردن آتش سوزی، ممانعت از برگشت شعله و ایجاد زمان مناسب جهت فرار افراد گرفتار در حادثه، و به جهت ارتباط شان با شبکه تر و خشک آتش نشانی یکی از مهم ترین محل های تامین آب برای تیم های عملیاتی نیز به شمار می روند.
جنس جعبه آتش نشانی
متریال به کار رفته در تولید جعبه آتش نشانی | Fire Box ، عامل دیگری در حفظ استحکام و کارایی این جعبهها است. علاوه بر مباحث مربوط به حفظ استحکام، باید مدنظر داشته باشیم، جعبه آتش نشانی | Fire Box مهمترین ابزار در تجهیزات اطفا حریق | Fire Fighting equipment در ساختمانها است. از این رو که اگر خود جعبه، در اثر وقوع آتش سوزی، به دلایلی چون سوختن، دفرمه شدن، شکستن یا عوامل دیگر کارایی خود را از دست بدهد، امکان دسترسی به تجهیزات داخل آن نبوده و گسترش حریق آثار جبران ناپذیری بر جای می گذارد.
مهمترین الزام در تولید جعبه آتش نشانی | Fire Box ، کارایی آنها است. بنابراین استفاده از شیشه، چوب یا هر ماده آسیب پذیر دیگری در تولید جعبهها، سبب آسیب زیان باری میشود.
استفاده از ورقهای فولادی مستحکم، تولید شده توسط کارخانههای معتبر تحت فرایندهای کنترل شده و دقیق، عامل اصلی حفظ استحکام بویژه در گذر زمان است. همچنین در محیطهای خورنده و مستعد اکسیداسیون، استفاده از مواد مقاوم به خوردگی نظیر گریدهای مختلف فولادهای استنلس استیل، بسیار اهمیت دارد.
ابعاد استاندارد جعبه آتش نشانی
جعبه آتش نشانی | Fire Box در ابعاد استاندارد ( ارتفاع75 ، عرض 60 ، و عمق 15 یا 20 سانتی متر ) تولید و یا به سفارش در ابعاد های ( ارتفاع 148 ، عرض 60 و عمق 20 سانتی متر ) از نوع جعبه آتش نشانی ایستاده و یا از نوع جعبه آتش نشانی افقی در ابعاد های ( ارتفاع 74 یا 84 ، عرض 100 یا 90 و عمق 20 سانتی متر ) مورد استفاده قرار میگیرند که در نوع جعبه های آتش نشانی سفارشی فضای مناسب جهت قرار گرفتن دو عدد کپسول آتش نشانی | Fire Extinguisher را دارا می باشند .
نکته :استفاده از این تجهیزات بیشتر برای کنترل و حتی اطفا حریق های کوچک کاربرد دارد.
تجهیزات داخل جعبه آتش نشانی
شیلنگ و قرقره آتش نشانی
قرقره و شیلنگ های آتش نشانی استفاده شده در جعبه آتش نشانی از دو نوع قرقره با شیلنگ هوزریلی و شیلنگ برزنتی میباشد ، همچنین شیلنگ و قرقره آتش نشانی یکی از مهم ترین تجهیزات مورد استفاده در جعبه آتش نشانی است و به همین دلیل همواره به صورت ثابت در جعبه های آتش نشانی موجود میباشند.
در متن ذیل به انواع شیلنگ و قرقره و مزایای آن ها میپردازیم :
قرقره و شیلنگ های هوزریلی : جنس شیلنگ های هوزریلی از پلاستیک می باشد و استفاده از آنها بسیار آسان میباشد. آبرسانی به آنها بوسیله هرزگردی از جنس برنج که در وسط قرقره قرار دارد تامین می شود، استفاده از این قرقره و شیلنگ ها اصلا نیازی به آموزش خاصی ندارد و هر شخصی در هر سن و شرایط اضطراری به آسانی می تواند از این قرقره ها استفاده کند.
همچنین قیمت این نمونه قرقره و شیلنگ از نمونه برزنتی بیشتر می باشد زیرا دارای طول عمر بیشتری میباشند.
قرقره و شیلنگ برزنتی : همانطور که از اسم این شیلنگ ها مشخص است جنس آنها از برزنت می باشد، دبی آنها از شیلنگ های هوزریلی بیشتر می باشد از همین رو در خاموش سازی آتش سوزی های بزرگ می توانند موثر واقع شوند.
آب رسانی این شیلنگ ها با استفاده از شیر و کوپلینگ مخصوص انجام می شود به همین دلیل استفاده از این قرقره ها و شلینگ ها نیازمند آموزش میباشد.
کپسول آتش نشانی
از پر استفاده ترین و مهمترین تجهیزات اطفای حریق هستند که از تجهیزات اطفا حریق ثابت نیستند و به نوع طراحی سیستم اطفا حریق هر پروژه یا ساختمان بستگی دارد.
اگر در مواقعی در جعبه آتش نشانی ، کپسول آتش نشانی وجود نداشت میتوانید آن را به صورت جداگانه تهیه کرده و در یک مکان با قابلیت دسترسی عموم و آسان قرار دهید.
همچنین کپسول خود را طبق زمان بندی مشخص چک کنید تا در شرایط لزوم به راحتی از آن استفاده کنید.
شیرآلات و کوپلینگ آتش نشانی
شیر ها و کوپلینگ های آتش نشانی فقط در جعبه آتش نشانی هایی که قرقره و شیلنگ آتش نشانی برزنتی موجود داشته باشند ، وجود دارند.
وظیفه اصلی این تجهیزات اینگونه است که در هنگام حریق با استفاده از کوپلینگ امکان اتصال شیلنگ برزنتی را به شیر آتش نشانی میدهند.
طریقه عمل اینگونه است که شیلنگ برزنتی را به صورت کاملا صاف و بدون خمیدگی باز کنید و سپس شیر آت شنشانی را باز کرده تا آب به داخل شیلنگ هدایت شود.
گروه بندی انواع جعبه آتش نشانی
در یک رده بندی کلی میتوان جعبهها را به صورت زیر گروه بندی نمود:
– جعبه آتش نشانی دیواری: در دو نوع روکار و توکار
– جعبه آتش نشانی محوطهای
همچنین به لحاظ کاربردی انواع روتین جعبهها به شرح زیر طبقه بندی میشوند:
جهت نگهداری:
1- هوزریلهای آتش نشانی و ورودیهای سیستم خشک توام
2- جهت نگهداری قرقره یا نگهدارندههای مخصوص شیلنگهای تخت (تاشونده)، ضد اسید و کاربرد ویژه
جهت نگهداری:
1- هوزریلهای آتش نشانی، تجهیزات سیستم خشک و کپسول آتش نشانی | Fire Extinguisherبه تعداد دلخواه
2- سیستم هوزرک آتش نشانی به همراه کپسول آتش نشانی | Fire Extinguisherبه تعداد دلخواه
3- قرقرههای مخصوص شیلنگ پهن برزنتی به همراه کپسول آتش نشانی | Fire Extinguisher به تعداد دلخواه
– کپسول آتش نشانی ( جعبه خاموش کننده دستی آتش )
این جعبهها نیز بر حسب نوع و تعداد خاموش کننده درون آنها و محل قرارگیری جعبه طراحی و ساخته میشوند. قابلیت ایجاد دریچههای مخصوص جهت امکان تشخیص نوع خاموش کننده توسط افراد، بدون نیاز به باز کردن درب جعبه برای کلیه محفظههای نگهدارنده کپسول وجود دارد.