ضوابط اطفا حریق

نگارنده:

Share
(1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 StarsLoading...)

تاریخ نگارش:

بازبینی:

ضوابط ملاک عمل سامانه اطفا حریق | ضوابط اطفا حریق

توضیحات فایل دانلودی

  • تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲۰۷۱۵
  • تعداد دفعات دانلود شده: ۶۱۹۳ مرتبه
  • حجم فایل: ۳ مگابایت

ضوابط اطفا حریق در اینجا ارائه شده است. رشد روز افزون جمعیت و نیاز به مسکن و همچنین گسترش اماکن اداری، تجاری و… در کلان شهر تهران، افزایش ساخت و ساز را به دنبال داشته است. با استناد به آمار و ارقام حوادث ارجاع شده به این سازمان، متأسفانه عدم آگاهی از اصول ایمنی ساختمان ها و بعضاً کوتاهی افراد مسئول، هرساله حوادث و سوانح تلخ بسیاری را موجب شده و خسارات مالی و جانی فراوانی را به شهروندان محترم تحمیل مینماید.

سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهرداری تهران به عنوان چشم و متولی ایمنی شهر ، با توجه به رشد حریق و حوادث همه ی تلاش و سعی خود را معطوف به رعایت نکات ایمنی در معماری، ساختار و دسترسی کاربری های جدید و موجود شهری نموده و امیدوار است با همکاری همه ی نهاد های ذیربط از جمله سازمان نظام مهندسی، مقررات ملی ساختمان، سازمان استاندارد،شهرداری، مرکز تحقیقات ساختمان و مسکن، شاهد توسعه روز افزون ایمنی شهری به ویژه در بخش سازه های شهری باشیم.

در لیست ضوابط آتش نشانی ضوابطی اعم از ضوابط اعلام حریق ، ضوابط اطفا حریق ، ضوابط آسانسور آتش نشانی ، ضوابط درب ضد حریق و… درج شده است.

ابلاغیه سازمان آتش نشانی تهران

از تاریخ ۹۹/۰۴/۲۱، طراحان موظف هستند در نقشه های اطفا حریق ، ضمن نمایش جانمایی کپسول آتش نشانی ، نوع و وزن خاموش کننده را نیز مطابق ضوابط اطفا حریق سازمان، مشخص نمایند.

ضمناً مطابق اطلاع رسانی قبلی و با توجه به اهمیت استفاده از خاموش کننده استاندارد، از این پس هنگام بازدیدهای پایانی ، نوع مناسب خاموش کننده (خاموش کننده ABC یا استفاده همزمان از خاموش کننده BC و A) برای ساختمان های دارای دستورالعمل صادر شده بعد از تاریخ ۹۸/۱۰/۰۱، توسط کارشناسان کنترل خواهد گردید. خاموش کننده ها باید دارای برگه اصالت کالا بوده و از فهرست محصولات مورد تایید سازمان انتخاب شوند.

ضوابط  اطفا حریق

از مهم ترین بخش های فایل ضوابط اطفا حریق می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • الزامات نصب و اجرا اسپرینکلر ها
  • دسته بندی ساختمان ها و سیستم ها
  • قوانین کلی نصب اسپرینکلر ها
  • انتخاب سایز لوله های سیستم اسپرینکلر
  • جانمایی و طراحی جعبه های آتش نشانی

ضوابط طراحی و اجرای اطفا حریق

ضوابط طراحی و اجرای اطفا حریق ، در سه بخش ضوابط ایمنی معماری، ضوابط ایمنی تأسیسات مکانیکی و ضوابط ایمنی تأسیسات الکتریکی گردآوری شده است. ضوابط اطفا حریق وندور لیست آتش نشانی شامل ضوابط مرتبط با شبکه های آتشنشانی که مشتمل بر مخزن آب، پمپ های آب، لوله کشیو اتصالات و جعبه های آب آتش نشانی در پارکینگ ها و طبقات و همچنین شبکه های بارنده یا اسپرینکلر که به عنوان یکی از مهمترین مؤلفه های حفاظت ساختمان در مقابل حریق شناخته میشود، منتشر میشود. وجود شبکه بارنده به شرط آنکه در نگهداری آن دقت شود، در توسعه ی ایمنی به قدری مؤثر است که در بعضی از کشورهای بزرگ اروپایی از جنگ جهانی دوم تا کنون هیچ مرگ و میر ناشی از وقوع آتش سوزی در این ساختمان ها حتی برای یک مورد هم گزارش نشده است.

ضوابط اطفا حریق | ضوابط اطفا حریق | ضوابط اطفا حریق | ضوابط اطفا حریق

ابلاغیه سازمان آتش نشانی تهران

متعلقات ابتدای خط سیستم اسپرینکلر در حالت کلی شامل «شیر کنترل+درجه فشارسنج+فلوسوییچ+شیر تست و تخلیه» می باشد. چنانچه رایزر سیستم اسپرینکلر با رایزر لوله ایستاده مشترک باشد، یک شیر یکطرفه بعد از شیر کنترل باید اضافه گردد. اجزای این متعلقات همواره ثابت بوده و اجرا یا عدم اجرای سیستم اعلام حریق هیچ تاثیری بر المان های آن نخواهد داشت. به عبارت دیگر اگر در طبقه ای به دلیل الزام ضوابط و یا عدم اجرای اعلام حریق (مثلاً پارکینگ ها) نیاز به اجرای متعلقات باشد، باید تمامی متعلقات به صورت کامل و مطابق ترتیب فوق نصب شود. حذف قسمتی از متعلقات (مثلاً فلوسوئیچ) به دلیل اجرای سیستم اعلام حریق، مجاز نخواهد بود.

در ساختمان هایی با ارتفاع بیش از بیست و سه متر یا زیربنای کلی بیش از ۴۸۳۰ مترمربع، این متعلقات باید در ابتدای هر طبقه نصب شود. چنانچه ساختمانی این شرایط ارتفاع یا زیربنا را نداشت، نصب یک سری از متعلقات در ابتدای رایزر اصلی کفایت می نماید.

ضوابط اطفا حریق شامل ضوابط مرتبط با شبکه های آتشنشانی که مشتمل بر مخزن آب، پمپهای آب، لوله کشیو اتصالات و جعبه های آب آتشنشانی در پارکینگها و طبقات و همچنین شبکههای بارنده یا اسپرینکلر که به عنوان یکی ازمهمترین مؤلفه های حفاظت ساختمان در مقابل حریق شناخته میشود، منتشر میشود. وجود شبکه بارنده به شرط آنکه درنگهداری آن دقت شود، در توسعه ی ایمنی به قدری مؤثر است که در بعضی از کشورهای بزرگ اروپایی از جنگ جهانی دوم تاکنون هیچ مرگ و میر ناشی از وقوع آتش سوزی در این ساختمانها حتی برای یک مورد هم گزارش نشده است.

رایزر

لوله عمودی مربوط به سیستم آتشنشانی ( لوله ایستاده، شبکه اسپرینکلر یا مشترک) که ممکن است به صورت خشک، تر یا ترکیبی اجرا شود.

  • رایزر خشک

رایزر خشک لوله ای است به شکل عمودی که در حالت عادی خالی از آب بوده و در هر طبقه به یک خروجی متصل میگردد. رایزر خشک به آب شهری یا منبع تأمین آب متصل نبوده و به وسیله ورودی های پیش بینی نشده می تواند توسط پمپ های خودروی آتشنشانی تغذیه شود. این رایزر به آتشنشانها اجازه میدهد بدون اتا لف وقت برای لوله کشی عمودی از محل خودروی آتشنشانی تا طبقات فوقانی ساختمان، به راحتی و با استفاده از یک بند لوله استاندارد آتشنشانی، آتش سوزی را در هر طبقه ساختمان مهار نمایند.

  • رایزر تر

رایزر تر همواره دارای آب بوده و به منبع تأمین آب سیستم اطفای حریق ساختمان متصل است. در این روش امکان تغذیه سیستم توسط پمپ خودروی آتشنشانی وجود ندارد.

  • رایزر ترکیبی

در سیستم ترکیبی، لوله عمودی رایزر همواره دارای آب بوده و به منبع تأمین آب سیستم اطفاء حریق متصل است. علاوه بر آن این سیستم دارای انشعاب مخصوص خودروهای آتشنشانی بوده که در صورت نیاز میتواند توسط پمپ خودروهای آتشنشانی تغذیه گردد.

  • رایزر مشترک

در این روش تنها یک رایزر جهت تأمین آب سیستم اسپرینکلر و همچنین سیستم لوله ایستاده استفاده می شود. استفاده از این روش مستلزم رعایت سایز مناسب و همچنین نکات طراحی مربوط به نحوه انشعاب گیری می باشد.

سیستم لوله ایستاده

آرایشی از لوله کشی، شیرآلات، اتصاالت شلنگ و سایر تجهیزات نصب شده در ساختمان یا سازه با اتصالات شلنگ که به گونه ای جانمایی شده اند که توانایی تخلیه آب به منظور اطفای حریق، حفاظت از متصرفین و همچنین حفاظت از سازه و محتویات آن را داشته باشند.

سیستم اسپرینکلر

متشکل از منبع یا منابع تأمین آب، یک یا چند منطقه اسپرینکلر، شیر کنترل اصلی و چیدمان لوله های متصل به اسپرینکلرها می باشد. سیستم اسپرینکلر خودکار به منظور کشف و اطفاء یا کنترل حریق با عامل اطفایى آب بوده که اساساً عمل کنترل در این سیستم در مرحله اولیه رشـد حریق انجام گرفته و ازاین جهت در جلوگیرى از بروز خسارات بعدى بسیار مؤثـر است و صدمات آتش سوزى را به حداقل می رساند.

  • اسپرینکلر بارنده

وسیله اطفاء یا کنترل حریق است و هنگامی که حباب شیشه ای حساس به حرارت آن تا دمای مشخصی گرم می شود، به صورت خودکار عمل کرده و آب را در منطقه تحت پوشش خود تخلیه می کند.

  • اسپرینکلر پایین زن

نوعی اسپرینکلر که جریان آب را به سمت پایین تخلیه میکند.

  • اسپرینکلر دیواری

نوعی اسپرینکلر که با دفلکتور خاص که توانایی تخلیه بخش عمده آب خود را به صورت نیم دایره و در جهت مخالف دیوار مجاور خود، دارد.

  • اسپرینکلر بالا زن

اسپرینکلری است که جریان آب را به سمت بالا تخلیه کرده و آب پس از برخورد به دفلکتور تغییر جهت داده و به سمت پایین زمین برمی گردد.

  • اسپرینکلر پوشش گسترده

نوعی اسپرینکلر اسپریکننده است که مساحتی بیشتر از انواع دیگر اسپرینکلرها را میتواند تحت پوشش خود قرار دهد.

  • اسپرینکلر پاسخ سریع (QR)

نوعی اسپرینکلر اسپریکننده که دارای حباب شیشهای با سرعت عکسالعمل بیشتری نسبت به اسپرینکلرهای پاسخ استاندارد ۱ و یا کمتر بوده و بهعنوان اسپرینکلر پاسخسریع برای مقاصد موردنظر / میباشد که نرخ این پاسخ زمانی ۱۲ )متر – ثانیه( ۲ فهرست میشود. استفاده از این نوع اسپرینکلر میتواند در بسیاری از موارد منجر به کاهش قابلتوجه ناحیه طراحی و به دنبال آن آبدهی پمپ و حجم مخزن ذخیره خواهد شد.

  • اسپرینکلر مسکونی
۱ و یا کمتر دارد و برای محافظت / نوعی اسپرینکلر پاسخ سریع است که حباب شیشهای با نرخ پاسخ زمانی ۱۲ )متر – ثانیه( ۲

از واحدهای مسکونی فهرست میشود.اسپرینکلر اسپری کننده اسپری نکلری که توانایی قابل قبولی در کنترل طیف گستردهای از گروههای مختلف آتشسوزیها را دارد.

  • اسپرینکلر اسپری کننده استاندارد

اسپرینکلری که توانایی قابل قبولی در کنترل طیف گستردهای از گروههای مختلف آتشسوزیها را دارد.

سیستم لوله کشی اسپرینکلر

سیستمی متشکل از شبکه لولهکشی که مطابق با استانداردهای مهندسی محافظت در برابر آتش طراحی شده و شامل اسپرینکلر، منبع تأمین آب، شیر کنترل، هشداردهنده جریان آب و شیر تخلیه میباشد که میتواند توسط حرارت آتش فعال شده و آب را روی منطقه آتشسوزی تخلیه کند.

در سیستمهای متداول در ساختمانها، در صورت بروز حریق، تنها اسپرینکلر یا اسپرینکلرهایی که در مجاورت حریق باشند فعال شده و برخلاف تصور عامه افراد به هیچ وجه تمامی اسپرینکلرها بهطور همزمان شروع به تخلیه و پاشش آب نمینمایند. بررسی شود. آتشسوزیهای گذشته نشان داده که در ساختمانهای دارای سیستم اسپرینکلر خودکار، بهندرت کسی دچارسوختگی شدید یا فوت شده است.

سیستم اطفا غیر خودکار

سیستمی که به صورت غیر خودکار و توسط متصرفین، نیروهای آموزش دیده و یا آتشنشانان مورد استفاده قرار می گیرد.

سیستم اطفا خودکار

سیستم اطفای حریقی که بدون دخالت عوامل انسانی و به صورت مستقل یا توسط سیستم اعلام حریق فعال شده و حریق را کنترل یا اطفاء می نماید.

شلنگ نواری

این شلنگ در حالت بدون آب، به شکل یک نوار تخت دور قرقره یا روی رک مخصوص قرار می گیرد. جهت استفاده باید ابتدا به صورت کامل روی زمین پهن شده و سپس با باز نمودن شیر آب، پر از آب شود. استفاده از این شلنگها مخصوص افراد آموزش دیده می باشد. در حال حاضر در برخی از متون، اشتباهاً به این نوع شلنگ، شلنگ فایرباکس یا شلنگ کنفی نیز گفته می شود.

شلنگ لاستیکی نیمه سخت

این شلنگ معمولا از جنس الستیک بوده و حالت ظاهری آن در شرایط بدون آب و آب گیری شده، مشابه هم است. استفاده از این شلنگ ساده و بدون نیاز به آموزش بوده و جهت استفاده متصرفین در مراحل اولیه حریق در نظر گرفته می شود. در حال حاضر در برخی از متون، به اشتباه به این نوع شلنگ، شلنگ هوزریل نیز گفته می شود.

ایستگاه شلنگ

محلی که در آن انشعابات شلنگ های آتشنشانی جانمایی شده و میتواند مجهز به ادواتی نظیر قرقره نگهدارنده شلنگ، شلنگ، نازل و ادوات جانبی و همچنین خاموش کننده های دستی باشد.

سر لوله های چرخشی

نوع خاصی از سرلوله که به دلیل عدم آب بندی صحیح، تجمع ذرات داخل لوله ها در پشت سرلوله و گرفتگی آن و مهم تر از آن سختی کارکرد با آنها برای متصرفین، استفاده از آنها توصیه نمی گردد. این سرلوله ها فاقد اهرم کنترل هستند.

اتصال آتش نشانی

تصال مخصوص نیروهای آتشنشانی که به شبکه لوله کشی خشک یا ترکیبی داخل ساختمان مرتبط بوده و توسط پمپ خودروی آتش نشانی، تغذیه می شود.

انشعاب کمکی آتش نشانی

انشعابی از شبکه آب شهری که به طور مستقل از انشعاب آب مصرفی و توسط سازمان آب، تحت عنوان انشعاب آب آتشنشانی به ساختمان متصل می گردد.

شبکه آب آتش نشانی

این شبکه شامل منبع آب آتش نشانی، لوله های آبرسانی، جعبه های آتشنشانی، شیرهای کنترل و متعلقات، منبع تأمین آب و … می باشد. تنها مصرف مجاز از شبکه آب آتشنشانی، به منظور اطفاء حریق بوده و هرگونه برداشت دیگری با مقاصد متفاوت( آبیاری فضای سبز، تأمین آب سیستم سرمایش یا گرمایش ساختمان، شستشوی محیط و …) از این شبکه مجاز نمی باشد.

ضوابط اطفا حریق | ضوابط اطفا حریق | ضوابط اطفا حریق | ضوابط اطفا حریق

وندور لیست اطفا حریق

وندور لیست اطفا حریق مورد تایید سازمان آتش نشانی تهران توسط شرکت فنی و مهندسی آبادگستر تاسیسات ایرانیان بعنوان مشاور آتش نشانی و نماینده فروش و خدمات پس از فروش محصولات اعلام حریق در لینک روبرو منتشر شده است.

وندور لیست اطفا حریق مورد تایید سازمان آتش نشانی تهران و همچنین لیست تجهیزات اعلام حریق مورد تایید آتش نشانی ، از وندور لیست های موجود در سایت سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهرداری تهران بارگزاری شده است.

شایان ذکر است کلیه محصولات اعلام حریق و اطفا حریق موجود در وندور لیست سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهرداری تهران ، در این شرکت ارائه می‌گردد.

شایان ذکر است جهت دانلود سایر فهرست تجهیزات مورد تایید سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهرداری تهران از قسمت دانلودها » سازمان آتش نشانی » وندور لیست اقدام نمائید.

ضوابط و مقررات سازمان آتش نشانی تهران

ضوابط و مقررات منتشر شده از سوی سازمان آتش نشانی تهران جهت بهره برداری لازم در ذیل ارائه شده است.

  • icon
    چک لیست بازبینی حفاظت ساختمان
  • icon
    ضوابط ملاک عمل ایمنی پارکینگ های مکانیزه
  • icon
    ضوابط ملاک عمل سامانه های تهویه، تخلیه و کنترل دود
  • icon
    نقشه و راهنمای عملیات آتش نشانی
  • icon
    ضوابط ملاک عمل تابلو برق بوستر پمپ آتش نشانی
  • icon
    ضوابط دتکتور منو اکسید کربن در محیط های مسکونی
  • icon
  • icon
    ضوابط طراحی و اجرای آسانسور آتش نشانی
  • icon
    ضوابط پوشش های ضد حریق
  • null
    ضوابط ملاک عمل سامانه اطفا حریق

ضوابط اطفا حریق | ضوابط اطفا حریق | ضوابط اطفا حریق | ضوابط اطفا حریق

توجه: کارشناسان و مشاورین شرکت فنی و مهندسی آبادگستر تاسیسات ایرانیان ( مشاور، طراح، ناظر و مجری مورد تایید سازمان آتش نشانی ) با شماره تماس ☎️ ۹۱۰۹۲۰۷۶-۰۲۱ داخلی ۱۰۵ یا ۱۲۵ و یا شماره 📱 ۰۹۳۹۹۶۰۳۸۰۰ همواره آماده ارائه مشاوره رایگان 🥇 و پاسخگوئی به سوالات شما همراهان گرامی می‌باشند.

شایان ذکر است شما می‌توانید با ارائه نظرات سازنده خود در بخش نظرات و یا از طریق ارسال به آدرس پست الکترونیکی info@atapars.com ما را در جهت ارتقاء سطح علمی مطالب منتشر شده یاری فرمائید. استفاده از این مطلب با ذکر نام شرکت فنی و مهندسی آبادگستر تاسیسات ایرانیان و یا آدرس سایت www.atapars.com بلامانع می‌باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت نباید خالی باشد
این قسمت نباید خالی باشد
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

سایر دانلودهای پیشنهادی

keyboard_arrow_up